
22/06/2025
Icke-resident skatt (statlig fastighetsskatt)
Bryssel inleder ärende mot Spanien gällande beskattning av bostäder som ägs av utländska icke-residenter.
Kommissionen kritiserar att skattemyndigheten tillskriver inkomster på upp till 2 % av taxeringsvärdet i inkomstskatten.
Europeiska kommissionen har tagit ett formellt steg mot Spanien genom att inleda ett överträdelseförfarande för hur skattemyndigheten beskattar icke-residenta medborgare som äger och regelbundet använder en bostad i landet. Enligt Bryssel strider denna skattepraxis mot grundläggande principer i Europeiska unionen, såsom fri rörlighet för arbetstagare och kapital, och diskriminerar öppet dem som inte har skattemässig hemvist i Spanien.
Beslutet, som antogs i onsdags (18/6), formaliseras genom ett s.k. "formellt underrättelsebrev" — det första steget i överträdelseförfarandet — där kommissionen uppmanar de spanska myndigheterna att ändra sin lagstiftning om inkomstskatt för icke-residenter (IRNR), särskilt vad gäller beskattning av fiktiva fastighetsinkomster. Fokus ligger på en skatteform som, även om den kan verka teknisk, har djupgående ekonomiska och juridiska konsekvenser: den imputering av inkomst som anses uppkomma vid egen användning av en bostad.
Spansk lag föreskriver att fysiska personer som äger en fastighet i Spanien — och som varken hyr ut den eller använder den som sin primära bostad — måste betala skatt på en fiktiv inkomst motsvarande 2 % av taxeringsvärdet (1,1 % om värdet har omprövats under de senaste tio åren). Skatteverket förutsätter att dessa fastigheter genererar en teoretisk vinst, även om inga faktiska intäkter föreligger, och kräver att den beskattas.
Bryssel anser att detta innebär en "diskriminerande beskattning" av icke-residenta skattebetalare. Denna påstådda särbehandling utgör, enligt EU-kommissionen, en diskriminering som är oförenlig med fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget) och med avtalet om Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES). Kommissionen hänvisar särskilt till artiklarna 45 och 63 i EUF-fördraget, som garanterar fri rörlighet för arbetstagare respektive kapital. Den nämner också artiklarna 28 och 40 i EES-avtalet, som ger liknande garantier till länder som Norge, Island och Liechtenstein.
Kommissionen menar att denna praxis kan avskräcka tredjelandsmedborgare från att investera eller tillfälligt flytta till Spanien, vilket utgör ett indirekt hinder för fri rörlighet för personer och kapital. Därför uppmanas de spanska myndigheterna att rätta till situationen inom högst två månader. Om svaret inte tillfredsställer Bryssel kommer nästa steg att vara ett motiverat yttrande, vilket kan föregå en eventuell rättegång vid EU-domstolen.
Detta sker i en tid av växande intern debatt om fastighetsbeskattning i Spanien. PSOE har nyligen lagt fram ett förslag i deputeradekammaren om att skärpa beskattningen av tomma bostäder och andrabostäder, som en del av strategin för att öka utbudet av hyresbostäder och motverka spekulativt fastighetsinnehav. Förslaget innebär just en förändring av systemet för imputering av fastighetsinkomster, med högre skattesatser för dem som äger flera andrabostäder eller tomma bostäder. Även om detta nya initiativ har ett annat mål — att minska antalet tomma bostäder i områden med hög efterfrågan — kan dess samexistens med den diskriminerande behandlingen av tredjelandsmedborgare ytterligare skärpa debatten om skatterättvisa och respekten för EU:s principer.
Källa: El Pais
Bild: Google